Je Mange. Donc, Je Suis.

Wednesday, 16 October 2013

Khanom JuJun

My Locally Nostalgic Thai Snacks
Khanom Jujun or Khanom Fhakbua
Khanom Jujun {Malay = Kuih Cucur or Bahasa Indonesian = Kue Cucur} or "Lotus Pod" or "Fried Egg" mildly-sweet Snack: Deep-fried Rice flour Batter (pandan flavour) & Coconut sugar, one of the best local nostalgic delicacies of mine, proudly presented by Me. :)
ขนมจู้จุน หรือ "ขนมฝักบัว" หรือ เด็กสมัยก่อนเรียก "ขนมไข่ดาว" เป็นขนมพื้นเมืองของคนใต้ โดยมากมักจะนิยมทำกันในวันงานเทศกาลทำบุญ เช่น งานทำบุญสารทเดือนสิบ "ขนมจู้จุน" นับวันจะหารับประทานได้ยากแล้ว เพราะความนิยมขนมจากต่างชาติ จำพวก เบเกอรี่ และขนมขบเคี้ยวชนิดต่างๆ โดยเฉพาะเด็กรุ่นหลังๆ ถ้าเอ่ยชื่อขนมนี้ อาจส่ายหัวบอกว่าไม่รู้จัก ทำให้ขนมต่างๆ ที่มีความผูกพันและอยู่คู่กับวิถีชีวิตคนในท้องถิ่นมาอย่างช้านาน เริ่มจะเลือนหายไปทุกวัน 
ป.ล ขนมนี้สันนิษฐานว่าได้รับอิทธิพลมาจากฝั่ง อินโดนีเซีย และมาเลเซีย ผ่านวัฒนธรรมจีนเปอรานากัน มาถึงแหลมมลายูและเข้ามาทางภาคใต้ของบ้านเรา ขนมจู้จุนนี้ที่ อินโดฯ ก็มี ที่ มาเลเซียก็มี แต่เรียกชื่อว่า Kuih/ KueCucur... มีสองรส คือรสดั้งเดิม สีน้ำตาลเข้ม และรสใบเตย สีเขียวอ่อน  รสชาติหวาน ปานกลาง ขอบนอกกรอบ แป้งข้างในจะนุ่ม เวลาทานให้รสสัมผัสแตกต่างแต่ลงตัว อร่อยดี นิยมทานคู่กับ เซล้องอ๊อ หรือ โกปี๊อ๊อ ตอนเช้า หรือ ยามบ่าย :)
It's Love at first bite with its ridiculously opposite taste of crispy edges and naturally Pandan flavoured, soft-honeycomb sponge like texture in the middle. When I was little, I only ate the crispy edges, discretely throwing the middle part of khanom in the bin, with a very good excuse, when asked: "for poor ants' gala dinner!" Such a well-behaved & sweet girl...huh? ;)
I have made an acquaintance with a nice mama who sells these "Khanom" at the biggest market in my hometown. She smiled while seeing me, paying close attention to her "making" process, like a kid with a new toy! I know...there's no cure for Anne's curiosity! Seriously! ;)
The best part: when she skillfully ladled prepared batter into each baby wok, with sizzling sound of hot oil...thermodynamically favourable!!! There, she smiled again, asking me to taste one of those, free of charge! I said "Thank you, ma'. I'd prefer to pick a crumb for a wee taste and buy 3 pieces, instead!" (Note* Apparently, Anne bought 7 pcs!!!!)
During my gourmand experiment, I  asked " How many pieces do you sell a day, ma'?"
She replied " About 200-300 pieces at minimum..." then paused and added that she gets up before 3 a.m, then arrives at the market o/a 3.30 a.m, preparing and making "Khanom Jujun" at the market as there're daily orders from small coffee stalls as well as other local stalls. She does her daily-closing by noon....Another day with inspiring story & people...that just made my heart sing! Thank you for making my day! :) 


Post a Comment

Total Pageviews

Pleasure to have you Here!

Powered by Blogger.

© AnnaVanilla, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena