Je Mange. Donc, Je Suis.

Saturday 19 October 2013

Stuffed Cassava Leaves, Southern Thai Style (Mieng Lao)

ของว่างพื้นเมืองผ่านความทรงจำในอดีต
Mieng Lao
เมี่ยงลาวแบบปักษ์ใต้
"Mieng Lao" is stuffed cassava leaf with seasoned roasted peanut and roughly chopped, deep-fried pork skin; a chewy & crunchy local appetizer in the southern region of Thailand, served with fried chili peppers, giving a bright flavour blast to the savory filling. It is traditionally served  in a skewer and best eaten at room temperature. 
However, it is different from "Mieng Lao" in the central region of the country where people tend to use fermented lettuce leaf for wrapping, with filling (seasoned minced pork, dried shrimp, roasted peanut, grated ginger, garlic, shallot, palm sugar, tamarind sauce and a bit of salt), rolled in a 10-Baht-coin sized ball and served with chili peppers and Crispy Rice Cake, called "Khao Tang" in Thai.   
คำว่า "เมี่ยง" มีความหมายตามพจนานุกรมว่า “ต้นชา, ของกินที่ใช้ใบไม้ห่อกิน มีหลายชนิด เรียกชื่อต่าง ๆ กัน เช่น เมี่ยงคำ เมี่ยงลาว”  จัดอยู่ในประเภท อาหารว่าง หรือ ของกินเล่น (กินได้เรื่อยๆ ;) ฮาาา)
ใบไม้ที่ใช้ห่อ ได้แก่ ใบชา ใบชะพลู ใบกะหล่ำปลี ใบผักกาด ใบมันสำปะหลัง ฯลฯ
ในภาคกลาง จะนิยมใช้ ใบผักกาดดอง สำหรับห่อเมี่ยงลาว รสชาติจึงออกเปรี้ยวนำ รับประทานคู่กับข้าวตัง แต่ทางภาคใต้ นิยมใช้ใบมันสำปะหลังลวกในการห่อไส้เมี่ยงลาว คล้ายไส้สาคูไส้หมูแต่ใช้แคบหมูสับแทนเนื้อหมูสับ ห่อเสร็จแล้วเสียบไม้ เวลาจะทาน ก็รูดจากไม้เสียบทีละชิ้น กรุบกรับเวลาเคี้ยว ยิ่งเคี้ยวยิ่งเพลิน แนมกับพริกทอด หมดไม้ตอนไหนก็ไม่รู้ หรอยนิ! ;)
"Mieng Lao" reminded me of "Dolmathakia", derived from a Turkish word "Dolma", which means "stuffed", a classic Greek appetizer : Stuffed grape leaves with rice, (with or without) meat , pine nuts, and fresh herbs, indicating the use of grape leaves to wrap food way back to the days of Alexander the Great!!!  
Although initially the cassava plant, or yuca, was native to South America, today farms grow this shrub throughout the world, particularly in Africa. Different sections of yuca work as food sources for humans and livestock, and can also be made into commercial products, such as glue or rubber. To cook a cassava leaf you must boil it. In raw form, the leaf is toxic. When you boil the leaves the poison is neutralized and the cassava is safe to eat. {source: www.livestrong.com}
How to cook Cassava leaves:
  • Fill a large pot with water. Turn the heat on to high and allow the water to boil.
  • Wash the cassava leaves thoroughly under running water.
  • Drop the whole cassava leaves into the boiling water, reduce the heat to medium...boil for 2-3 minutes to soften them and make them more pliable. Remove from water and set aside.
  • Grease the leaves with a bit of oil, prior to usage.

0 comments:

Post a Comment

Total Pageviews

Pleasure to have you Here!

Powered by Blogger.

© AnnaVanilla, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena