ขนมตะโก้ หนึ่งในขนมไทยสุดโปรด ที่รสชาติไม่หวานจัดจ้านจนเกินไป แถมยังให้กลิ่นหอมของกระทงใบเตยเวลากิน ยิ่งแช่เย็นยิ่งหอม และหรอย...สูตรดั้งเดิมทำจากแป้งถั่วเขียวผสมน้ำใบเตย ไส้แห้ว ส่วนไส้อื่นๆ มีไส้ข้าวโพด เม็ดบัว เผือก หรือ มันหอม
http://www.bloggang.com/viewdiary.php?id=nernnam&month=03-2011&date=05&group=33&gblog=24
http://www.bloggang.com/viewdiary.php?id=nernnam&month=03-2011&date=05&group=33&gblog=24
Khanom Tako is a mildly sweet Thai dessert , originally made from Mung Bean flour, water chestnuts, topped with coconut cream...served in a fresh Pandan leaf or banana leaf case. You can substitute water chestnuts with sweet corns, lotus seeds, taro and purple yam cut in small dices. It is best eaten chilled.
ที่มาเลเซีย มีขนมชื่อ "Kuih Tako" ..."Kuih" ภาษามาเลย์ หมายถึง ขนมหวาน ส่วนตะโก้นั้นไม่แน่ใจว่า แปลว่า แห้ว หรือเปล่า ต้องถามเพื่อนชาวมาเลย์ดูอีกครั้ง...ขนมตะโก้ที่มีขายในมาเลเซีย จะเหมือนกับบ้านเราเปี๊ยบ ทั้งส่วนผสม และกระทงใบเตย ไส้อื่นๆ มี ไส้ข้าวโพด ไส้สาลี่ และหัวบั่งก๊วน (มันแกว) หั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า
ที่มาเลเซีย มีขนมชื่อ "Kuih Tako" ..."Kuih" ภาษามาเลย์ หมายถึง ขนมหวาน ส่วนตะโก้นั้นไม่แน่ใจว่า แปลว่า แห้ว หรือเปล่า ต้องถามเพื่อนชาวมาเลย์ดูอีกครั้ง...ขนมตะโก้ที่มีขายในมาเลเซีย จะเหมือนกับบ้านเราเปี๊ยบ ทั้งส่วนผสม และกระทงใบเตย ไส้อื่นๆ มี ไส้ข้าวโพด ไส้สาลี่ และหัวบั่งก๊วน (มันแกว) หั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า
In Malaysia, there's a local dessert called "Kuih Tako" which is exactly the same as "Khanom Tako" in Thailand (ingredients and pandan case) Isn't that amazing!!! However, in Malaysia, pears and turnips are used as alternative ingredients for water chestnuts...
Note* Both in Thailand and in Malaysia, a red or pink rose petal is often used as a garnish on top of coconut cream bed. I had alternative idea, using gold leaf...which reminds me of our uniquely graceful Thai arts, especially Buddha sculpture as well as wooden Thai crafts...
p.s There's a saying: "Greece has its mind in the West and its heart in the East"... hmm I can relate! ;)
0 comments:
Post a Comment