วุ้นมะพร้าวอ่อน
สำหรับ 2 ที่ (ในลูกมะพร้าว)
ส่วนผสม
วุ้นผง 1 ช้อนโต๊ะ
น้ำดื่ม 1 1/2 ถ้วย
น้ำตาลทราย 1/2 ถ้วย
มะพร้าวอ่อน 1 ลูก
Young Coconut is not only my favourite thirst-quenching refreshment but also ideal ingredient for several Thai desserts, including refreshing Agar-agar dessert....especially in hot-to-extremely-hot summer days!
Ingredients:Young Coconut is not only my favourite thirst-quenching refreshment but also ideal ingredient for several Thai desserts, including refreshing Agar-agar dessert....especially in hot-to-extremely-hot summer days!
1 tablespoons Agar-agar powder
(Pearl Mermaid Brand)
(Pearl Mermaid Brand)
1 1/2 cups water
1/2 cup caster sugar (or as per your taste)
1 young coconut
วิธีทำ
- ผสมน้ำและวุ้นผงให้เข้ากันในหม้อ ตั้งไฟกลาง หมั่นคน พอส่วนผสมของวุ้นเริ่มเดือด หรี่ไฟ แล้วใส่น้ำตาลทรายลงไป เคี่ยวพอน้ำตาลละลาย ไม่ควรเคี่ยวนาน เพราะวุ้นจะขุ่น ไม่สวย ปิดไฟ ยกหม้อลงวางในอ่างน้ำที่อุณหภูมิห้อง รินน้ำมะพร้าว และตักเนื้อมะพร้าวอ่อน ลงไปผสมคนให้เข้ากัน ตักวุ้นหยอดใส่ในลูกมะพร้าว หรือในพิมพ์ที่เตรียมไว้ แล้วนำไปแช่ตู้เย็น
- Mix agar-agar powder with water in a pot or medium sized saucepan. Stir until just combined;
- Then bring mixture to boil with medium heat;
- Reduce the heat. Add in sugar, gently simmer stirring until completely dissolved;
- Remove the pot from the heat. Transfer the pot to a bowl of water at room temperature;
- Add in young coconut meat as well as juice into the agar-agar mixture;
- Fill coconut agar-agar mixture into 2 coconut shells or prepared molds;
- Leave to cool then refrigerate for about 30-45 minutes, or until set. Enjoy! :)
0 comments:
Post a Comment