Je Mange. Donc, Je Suis.

Friday, 15 August 2014

Siam Ruby Granita

"Siam Ruby" Granita,
made of 3 edible reds: Beetroot juice, frozen strawberries and mulled wine... served in frozen long stemmed glasses and decorated w/ frozen blueberry + a sprig of mint.
I call it "Siam Ruby Granita" because it is made here in Thailand and that its beautiful colour reminds me of our precious "Siam Ruby".
  it!

Ingredients:
(serving 6)
150 g caster sugar
100 ml fresh beetroot juice
2 tbsp lime juice
100 g frozen strawberry
100 ml water
1 cinnamon stick
1 clove
1 star anise
1 orange peel
350 ml Burgundy or Bordeaux or other red wine
mint sprigs for garnish
  • Place the sugar,beetroot juice, lime juice, orange peel, strawberries, cinnamon, clove and star anise in a heavy medium saucepan. Pour in the water and wine and heat gently, stirring until the sugar has dissolved. 
  • Bring slowly to the boil, reduce the heat and simmer for 15-20 minutes. Set aside until cool. Using a fine sieve to strain the syrup into a shallow freezer container. (Discarded strawberry purée can be kept for the making of jam, sorbet or ice-cream, if you prefer.) 
  • Freeze the syrup until half frozen. Then using a fork, crushing the ice crystals and mix them with the unfrozen syrup. Repeat this process several times, until the mixture is evenly frozen in small crystals. 
  • I frost the long-stemmed glasses in advance in the freezer before serving. Spoon the granita into the frozen glasses and decorate with frozen blueberries, mint sprigs, orange rind or lime twists. Et voilà!
กรานิต้า "ทับทิมสยาม"... ทำจาก น้ำคั้นหัวบีท, สตรอเบอรี่แช่แข็ง และไวน์แดงเบอร์กันดีที่เหลืออยู่ครึ่งขวดค้างปี...
ใช้วิธีการต้มผสมน้ำเชื่อมและเครื่องเทศ (อบเชย, กานพลู, เปลือกส้ม และ โป๊ยกั๊ก) ...กรองเนื้อและเศษสตรอเบอรี่ออก... รอให้เย็น... จึงเทใส่กล่องพลาสติก ปิดฟิล์มพลาสติกก่อนปิดฝา แช่ช่องแข็ง...
... หลังจากนั้น ครึ่งชั่วโมง... ให้ใช้ส้อมขูดตอนที่กำลังเป็นเกล็ดน้ำแข็ง...แล้วแช่แข็งต่ออีกครึ่งชั่วโมง...ทำซ้ำสักสามสี่ครั้ง แล้วแช่ช่องแข็งตามปกติ....จนแข็งตัว แล้วจึงใช้หางช้อนแกงจืด...ขูดให้ทั่ว
...ก่อนตักเสิร์ฟในแก้วก้านยาว ที่แช่แข็งเตรียมไว้... ตกแต่งด้วยใบสะระแหน่ หรือ มะนาวฝานบางๆ...ตามชอบ

0 comments:

Post a Comment

Total Pageviews

Pleasure to have you Here!

Powered by Blogger.

© AnnaVanilla, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena