Je Mange. Donc, Je Suis.

Tuesday, 5 August 2014

My first Dulce de Leche

We keep moving forward, opening new doors, and doing new things, because we are curious...and curiosity keeps leading us down new paths.
Bye-bye July...Hello August with my very first "Dulce de Leche"
made a couple of days ago...s/w sesame crackers and a cuppa love.
…… (

….… )
_ ██Ɔ_
Wikihow: 8 Ways to Make Dulce de Leche
Note* I also stirred a pinch of salt and a teaspoon of vanilla extract into the condensed milk prior to cooking process. hmmmm... love it!!!
═════════════ ღೋƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒღೋ════════════
It is said that Dulce de Leche originated in Argentina in 1829 in the providence of Cañuelas in Buenos Aires. Two opposing forces were on the brink of ending a war. The General Lavalle and the General Manuel de Rosas came together in order to make a treaty. The General Lavalle arrived very tired at the campo of General Manuel de Rosas. Manuel de Rosas wasn’t in the camp at the moment so General Lavalle entered into his tent and took a nap.
While the General Lavalle was napping a serving woman was preparing “la lechada” for the camp. “La lechada” is prepared by heating sugar and milk. The woman went to speak with the General Manuel de Rosas in his tent, but when she entered she discovered the enemy. She didn’t know about the treaty the two generals were about to make, so she ran to find soldiers.
The General Manuel de Rosas arrived moments before the soldiers, and stopped them from waking the sleeping General Lavalle. In the chaos, the woman forgot about “la lechada.”

When she remembered and checked on “la lechada,” she noticed that it had become a dark brown jelly substance. It is said that a very brave and hungry soldier tried the jelly and then dulce de leche was born. {source:}

“She approached every day as though... she was a tourist, delighted by the view, excited to note every detail, 
thrilled to experience the newness of the day. 
At night, she simply said <<Merci>> 

Hand-packed, Made with Love "Dulce de Leche" for forthcoming festive holidays :)
"ดูล-เซ่-เดอ-เล-เช่" จะทำหน้าที่คล้ายกับ "แยม" หรือ "สังขยา" บ้านเรา หรือ คล้าย นูเทลล่า บ้านฝรั่ง... 
...ว่ากันว่า... ต้นฉบับดั้งเดิมมาจาก กรุง บัวโนส ไอเรส ประเทศ อาร์เจนติน่า... 
ดูลเซ่เดอเลเช่ นี้... ทำจาก "นมข้นหวาน"...หรือ นมกับน้ำตาล (***Dulce ภาษาสเปน แปลว่า หวาน, ความหวาน หรือ ขนมหวาน... ส่วน Leche หมายถึง นม)...ใช้วิธีนึ่ง, ต้ม แบบ "slow cook" หรือ อบกับไมโครเวฟ หรือ เตาอบ ... โดยรองน้ำไว้อย่างน้อย 1-2 นิ้ว ของภาชนะทนความร้อนที่ใส่นมแบบมีฝาปิด...หมั่นเช็คระดับน้ำ แล้วคอยเติมน้ำเรื่อยๆ......ใช้เวลา 5-6 ชั่วโมง...จนกระทั่งน้ำตาลกับโปรตีนในนมข้นทำปฏิกิริยาเคมีกับความร้อน...กลายเป็นสีน้ำตาล (Maillard reaction or browning reaction)... ซึ่งวิธีการนี้จะใกล้เคียงแต่ไม่เหมือนเลยทีเดียวนักกับ...การทำน้ำตาลไหม้ (Caramel)...
...เช็คสีของนมว่า ได้สีดั่งใจคนทำหรือยัง... (ระดับความหนืด จะเท่ากับความเข้มของสี---ยิ่งสีน้ำตาลเข้มเท่าไหร่... ก็ยิ่งหนืดเท่านั้นหลังจากแช่ตู้เย็นแล้ว) ...ถ้าได้สีที่ต้องการแล้วก็ยกลง ...ทิ้งไว้ให้เย็น... แล้วนำแช่ตู้เย็น... เวลาจะหม่ำค่อยเอาออกมาทา... ขนมปัง, จาโก้ย (ปาท่องโก๋), หนมไส้ไก่, แครกเกอร์, เอแคลร์ หรือ ครีมพัฟ ... หรือ นำมาเป็นส่วนผสมของ ชีสเค้ก หรือ ไอศกรีม... ก็อร่อยไปอีกแบบหนึ่ง 


Post a Comment

Total Pageviews

Pleasure to have you Here!

Powered by Blogger.

© AnnaVanilla, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena