I often use this one for various chocolate dishes, due to its smooth taste as well as my light-weight pocket:-) ********* |
"Chocolate Mousse"...
I am Chocoholic type of person who cannot say "No" to all sorts of sinful chocolate desserts. My specification is not plain & common "Dark, Tall & Handsome", but "Dark, Delectable & Decadent":-)
I know that a love story between us will never fail as It's an everlasting love:-)
วันนี้มีมูสช็อกโกแล็ตมาฝาก เลือกสูตรและวิธีทำแบบไม่ยุ่งยาก ซับซ้อน มาให้ลองทำกันดูนะจ๊ะ เห็นปริมาณไข่ไก่ในส่วนผสมแล้วอย่าเพิ่งตกใจเพราะทำเสร็จแล้วทานได้หลายคน สูตรนี้เคยทำมาแล้วไม่น้อยกว่า ๔ ครั้ง ออกมารสชาติเหมือนเดิม ก็เลยไม่เปลี่ยนใจ
ส่วนผสม
- ช็อกโกแล็ตแท้ (แบบมีปริมาณช็อกโกแลตไม่น้อยกว่า ๕๐%) ๔๐๐ กรัม
- ไข่ไก่ ๑๒ ฟอง
- เกลือป่น สองหยิบมือ
- เหล้าบรั่นดีหรือเหล้าหวานอย่างอื่นที่ชอบ (หรือน้ำเปล่าถ้าทำให้เด็กๆทาน:-) ๒-๓ ช้อนโต๊ะ
วิธีทำ
- หั่นช็อกโกแล็ตเป็นชิ้นเล็กๆ ใส่ในชามสแตนเลสขนาดใหญ่ หรือภาชนะทนความร้อนอย่างอื่นที่มี เติมน้ำ ๑ ถ้วยลงในหม้อซอส ตั้งไฟอ่อนๆจนน้ำเริ่มเดือด ละลายช็อกโกแล็ตในชามที่วางอยู่เหนือหม้อซอส พยายามอย่าให้ก้นชามถูกน้ำ คนให้เข้ากันดี ยกลง แล้ววางพักไว้
- ตอกไข่ไก่ โดยแยกไข่ขาวและไข่แดงออกจากกัน ค่อยๆผสมไข่แดงทีละฟองลงในส่วนผสมช็อกโกแล็ตโดยใช้ช้อนตะล่อมเบาๆให้เข้าเป็นเนื้อเดียวกัน เทเหล้าหวานลงไปผสมพร้อมกันในขั้นตอนนี้
- ใช้เครื่องตีไข่ไฟฟ้า หรือตะกร้อมือตีไข่ขาวให้เข้ากัน ใส่เกลือสองหยิบมือลงไป ตีจนไข่ขาวตั้งยอดแข็ง
- ใช้ไข่ขาวที่ตีไว้ ราว ๑/๓ ของทั้งหมด โดยใช้ไม้พายพลาสติกตะล่อมให้เข้ากับช็อกโกแล็ตที่ผสมไข่แดงเรียบร้อยแล้ว จากนั้นจึงใช้ไม้พายปาดไข่ขาวที่เหลือลงไปโดยตะล่อมเบาๆ
- ตักช็อกโกแล็ตลงใส่แก้วหรือถ้วยซูเฟล่ จะได้ ๑๒ แก้ว นำไปแช่ในตู้เย็นช่องธรรมดาอย่างน้อย ๔ ชั่วโมง
ป.ล ถ้าชอบหวานเป็นพิเศษ ก่อนเสิร์ฟให้ตีวิปปิ้งครีม ๕๐๐ มิลลิลิตร กับน้ำตาลไอซิ่ง ๒-๓ ช้อนโต๊ะ แล้วบีบวิปครีมลงบนมูสช็อกโกแล็ต
Voilà! La mousse au chocolat hyper simple et bonne!
I love chocolate mousse in small glasses
as I can always have a good excuse
as I can always have a good excuse
for being too immoderate.
You see! Size really matters:-)
You see! Size really matters:-)
*********
Ingredients:
(Serve 12)
400 g dark chocolate, chopped (50% plus plus )
12 eggs
2 pinches of salt
2 tablespoons Brandy, Rum, Grand Marnier,
chocolate peppermint liqueur, Crème de Cacao or water
- Put the chocolate in a bowl over a pan of simmering water. Leave the chocolate until it looks soft and then stir until smooth & melted. Remove the bowl from the pan.
- Separate the eggs and add the yolks one by one, in the chocolate bowl, beating in each one with a spoon until well amalgamated before adding the next (and your favorite liqueur, of course!);
- Using an electric mixer or balloon whisk, beat the egg whites and a pinch of salt in another bowl until stiff peaks. Whisk one-third of the egg white into the chocolate mixture until it is perfectly blended in, then lightly fold in the remainder with a spatula or a large metal spoon.
- Pour into glasses or soufflé bowls, cover and refrigerate for at least 4 hours.
Katherine Hepburn, seventy, actress, asked how she stays trim:
'I don't have to watch my figure as I never had much of one to watch.
What you see before you is the result of a lifetime of chocolate.'
--Time Magazine, 17 November 1980
Have you got any morsel of Chocolate today?
0 comments:
Post a Comment