Je Mange. Donc, Je Suis.

Saturday, 17 March 2012

Simple Chocolate Mousse


I often use this one for
various chocolate dishes,
due to its smooth taste
as well as my
light-weight pocket:-) 

********* 
One of my favorite desserts of all time I can think of is simply
"Chocolate Mousse"... 
I am Chocoholic type of person who cannot say "No" to all sorts of sinful chocolate desserts. My specification is not plain &  common "Dark, Tall & Handsome", but "Dark, Delectable & Decadent":-)
I know that a love story between us will never fail as It's an everlasting love:-)
วันนี้มีมูสช็อกโกแล็ตมาฝาก เลือกสูตรและวิธีทำแบบไม่ยุ่งยาก ซับซ้อน มาให้ลองทำกันดูนะจ๊ะ เห็นปริมาณไข่ไก่ในส่วนผสมแล้วอย่าเพิ่งตกใจเพราะทำเสร็จแล้วทานได้หลายคน สูตรนี้เคยทำมาแล้วไม่น้อยกว่า ๔ ครั้ง ออกมารสชาติเหมือนเดิม ก็เลยไม่เปลี่ยนใจ
ส่วนผสม 
  • ช็อกโกแล็ตแท้ (แบบมีปริมาณช็อกโกแลตไม่น้อยกว่า ๕๐%) ๔๐๐ กรัม
  • ไข่ไก่ ๑๒ ฟอง
  • เกลือป่น สองหยิบมือ
  • เหล้าบรั่นดีหรือเหล้าหวานอย่างอื่นที่ชอบ (หรือน้ำเปล่าถ้าทำให้เด็กๆทาน:-) ๒-๓ ช้อนโต๊ะ 
วิธีทำ
  • หั่นช็อกโกแล็ตเป็นชิ้นเล็กๆ ใส่ในชามสแตนเลสขนาดใหญ่ หรือภาชนะทนความร้อนอย่างอื่นที่มี เติมน้ำ ๑ ถ้วยลงในหม้อซอส ตั้งไฟอ่อนๆจนน้ำเริ่มเดือด ละลายช็อกโกแล็ตในชามที่วางอยู่เหนือหม้อซอส พยายามอย่าให้ก้นชามถูกน้ำ คนให้เข้ากันดี ยกลง แล้ววางพักไว้ 
  • ตอกไข่ไก่ โดยแยกไข่ขาวและไข่แดงออกจากกัน ค่อยๆผสมไข่แดงทีละฟองลงในส่วนผสมช็อกโกแล็ตโดยใช้ช้อนตะล่อมเบาๆให้เข้าเป็นเนื้อเดียวกัน เทเหล้าหวานลงไปผสมพร้อมกันในขั้นตอนนี้
  • ใช้เครื่องตีไข่ไฟฟ้า หรือตะกร้อมือตีไข่ขาวให้เข้ากัน ใส่เกลือสองหยิบมือลงไป ตีจนไข่ขาวตั้งยอดแข็ง
  • ใช้ไข่ขาวที่ตีไว้ ราว ๑/๓ ของทั้งหมด โดยใช้ไม้พายพลาสติกตะล่อมให้เข้ากับช็อกโกแล็ตที่ผสมไข่แดงเรียบร้อยแล้ว จากนั้นจึงใช้ไม้พายปาดไข่ขาวที่เหลือลงไปโดยตะล่อมเบาๆ 
  • ตักช็อกโกแล็ตลงใส่แก้วหรือถ้วยซูเฟล่ จะได้ ๑๒ แก้ว นำไปแช่ในตู้เย็นช่องธรรมดาอย่างน้อย ๔ ชั่วโมง 
ป.ล ถ้าชอบหวานเป็นพิเศษ ก่อนเสิร์ฟให้ตีวิปปิ้งครีม ๕๐๐ มิลลิลิตร กับน้ำตาลไอซิ่ง ๒-๓ ช้อนโต๊ะ แล้วบีบวิปครีมลงบนมูสช็อกโกแล็ต

Voilà! La mousse au chocolat hyper simple et bonne!
I love chocolate mousse in small glasses
as I can always have a good excuse 
for being too immoderate.
You see! Size really matters:-) 
*********
Ingredients:
(Serve 12)
400 g dark chocolate, chopped (50% plus plus )
12 eggs
2 pinches of salt
2 tablespoons Brandy, Rum, Grand Marnier, 
chocolate peppermint liqueur, Crème de Cacao or water
  • Put the chocolate in a bowl over a pan of simmering water. Leave the chocolate until it looks soft and then stir until smooth & melted. Remove the bowl from the pan. 
  • Separate the eggs and add the yolks one by one, in the chocolate bowl, beating in each one with a spoon until well amalgamated before adding the next (and your favorite liqueur, of course!);
  • Using an electric mixer or balloon whisk, beat the egg whites and a pinch of salt in another bowl until stiff peaks. Whisk one-third of the egg white into the chocolate mixture until it is perfectly blended in, then lightly fold in  the remainder with a spatula or a large metal spoon. 
  • Pour into glasses or soufflé bowls, cover and refrigerate for at least 4 hours.
Note: If it is not sweet enough for your sweet teeth, please whisk 500 ml whipping cream, adding 3 tablespoons superfine sugar gradually. Then whip the cream as chocolate mousse topping, just before serving! :-)
Katherine Hepburn, seventy, actress, asked how she stays trim:
'I don't have to watch my figure as I never had much of one to watch. 
What you see before you is the result of a lifetime of chocolate.'
--Time Magazine, 17 November 1980
Have you got any morsel of Chocolate today?

0 comments:

Post a Comment

Total Pageviews

Pleasure to have you Here!

Powered by Blogger.

© AnnaVanilla, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena