Je Mange. Donc, Je Suis.

Saturday, 24 March 2012

Fried Rice Eurasian Style

I'm so happy to share with you one of my nostalgic dishes today: Fried Brown Rice with green peas, sweet corn, red bell pepper and Bacon bliss:-)
I love it! When I was 9 y.o. girl, my grandfather taught me how to cook yummy "fried rice" for the very first time and that we really enjoyed our late dinner together in the kitchen:-)
เมนูที่ทำนี้เป็นเมนูง่ายๆ เด็กๆชอบทาน คือ ข้าวผัดเบคอนใส่เมล็ดถั่วลันเตา เมล็ดข้าวโพดหวาน และพริกหวานสีแดง
ส่วนผสม

  • แครอท 1/2 หัว หั่นเป็นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า
  • เมล็ดถั่วลันเตา 2 ช้อนโต๊ะ
  • เมล็ดข้าวโพดหวาน 2 ช้อนโต๊ะ
  • ต้นหอม 1 ต้น
  • ผักชี 1 ต้น
  • กระเทียม 4 กลีบ
  • หอมแดงไทย 4 หัว (ที่ใช้หอมแดงแทนหอมใหญ่เพราะชอบกลิ่นของหอมเล็กกับกระเทียมเวลาเจียวพร้อมกันในกะทะ เป็นความชอบส่วนตัวจ๊ะ ออ!จำได้ว่าตอนไปเดินตลาดที่เวียดนาม มีกระเทียมอยู่ชนิดหนึ่งที่ให้กลิ่นของทั้งกระเทียมและหอมแดงในกลีบเดียวกัน ชอบมากๆ แต่ถ้าจะใช้หอมใหญ่แทนหอมแดงก็ได้นะคะ เพราะความชอบของแต่ละคนไม่เหมือนกัน:-)
  • พริกหวานสีแดง 1/2 ลูก
  • ข้าวสวยข้าวกล้องเย็นแล้ว 4 ถ้วย
  • เบคอน 4 ชิ้น หั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยมขนาดกลาง (บางคนไม่ชอบเบคอนอาจใช้แฮมธรรมดาหรือโบโลญ่าก็ได้นะคะ แต่ถ้าใช้แฮมต้องนำไปลวกหรือต้มก่อนเพื่อไม่ให้เค็มเกินไป)
  • ผงกะหรี่ 2 ช้อนชา
  • ซอสเห็ดหอม 2 ช้อนโต๊ะ
  • ซีอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
  • ซอสมะเขือเทศ 1 ช้อนโต๊ะ
  • น้ำมันพืช 2 ช้อนโต๊ะ
Ingredients:
Carrot (half medium size), cut in dice shape 
2 tablespoons green peas 
2 tablespoons sweet corn 
1 Spring onion 
1 Coriander 
4 cloves garlic, finely chopped 
4 shallots, finely chopped or thin sliced 
1/2 Bell pepper, cut in small squared-pieces 
4 cups cooked brown jasmine rice 
4 bacon ribbons, cut in smaller pieces 
2 teaspoons curry powder
2 tablespoons mushroom sauce 
1 tablespoon soy sauce 
1 tablespoon tomato ketchup 
2 tablespoons Canola oil or olive oil 
วิธีทำ
  • ตั้งกะทะ ทอดเบคอน ใช้ไฟอ่อน พอกรอบ คีบเบคอนทอดออกจากกะทะพักไว้ในจาน 
  • รินน้ำมันคาโนลาลงไปในกะทะเล็กน้อย นำกระเทียม หอมแดงที่สับแล้วลงไปเจียวพร้อมกับแครอท ใช้ไฟอ่อนเหมือนเดิมค่ะ 
  • พอแครอทเริ่มสุกก็ ใส่ข้าวลงไปผัดด้วยกัน ปรุงรสด้วยเกลือ หรือ ซีอิ๊วเล็กน้อย ซอสเห็ดหอม ซอสมะเขือเทศ ผัดให้ทั่ว สังเกตดูว่าเมล็ดข้าวจะกระโดดในกะทะ แต่ไม่กระเด็นออกจากกะทะ เป็นอันว่าใช้ได้ :-D 
  • แล้วจึงใส่เมล็ดถั่วลันเตา เมล็ดข้าวโพดหวาน และพริกหวานตามลงไป ค่อยๆตะล่อมผัดต่อไป ห้ามใช้ความรุนแรงในการผัด เพราะเมล็ดถั่วและเมล็ดข้าวโพดจะถูกบดขยี้ ดูไม่น่าทาน
  • โรยเบคอนทอดที่พักไว้ ต้นหอมกับผักชี โรยลงไปผสมอย่างละครึ่ง คลุกเคล้าให้เข้ากันดีแล้วจึงนำจัดใส่ถ้วยหรือจาน 
  • ก่อนเสิร์ฟตกแต่งด้วยต้นหอมและผักชีที่เหลือ แตงกวาซอยหรือเป็นชิ้นก็ได้ค่ะ และมะนาว บางบ้านอาจเสิร์ฟข้าวผัดพร้อมน้ำซุปถ้วยเล็กเหมือนน้ำซุปข้าวมันไก่... 
  • Place a wok over high heat. Add bacon and a little oil and reduce heat after a minute. Turn the bacon to the other side until lightly brown cooked. Remove them to a bowl. 
  • Add in Canola oil, into remaining oil from cooking bacon, add in chopped garlic, shallots as well as carrots, allow to cook until the carrots, becoming a little bit soft. 
  • Then add rice, mushroom sauce, soy sauce, ketchup and stir-fry for about 2-3 minutes. If too dry, add a little more oil. 
  • Sprinkle curry powder while adding in green peas, sweet corn, bell peppers and toss gently together.
  • Then, add in bacon bliss, chopped spring onions & coriander as finale.
  • Spoon into individual bowls and garnish with sliced cucumbers and goat chili. Serve warm.
 Bon Appetit!

0 comments:

Post a Comment

Total Pageviews

Pleasure to have you Here!

Powered by Blogger.

© AnnaVanilla, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena