Sorry for not getting back to you earlier! It's simply because I've lost my appetite...Oh! This is terribly unbelievable for someone who is a real "Gourmande"! Well, It can happen to anyone, once in a while...and that I put all the blames to the hot & humid weather, knowing that Summer is just right at our doorstep...and that "Water Festivals" or Traditional Thai New Year is in the coming month, the hottest month of the year, in Thailand! So I have got a thirst-quenching refreshment for you to have a sip or slurp-up in these hot summer days:-) We, Thais, call this lovely pinkish drinks "Nom Yen", which can be translated as "Chilled Milk" or Milk blended with Ice cubes...
Ingredients:
2 tablespoons Grenadine syrup or
น้ำหวานเกรนาดีนหรือน้ำหวานรสสละ ๒ ช้อนโต๊ะ
Hale's Blue Boy Brand's "Sala" flavoured syrup
น้ำหวานเกรนาดีนหรือน้ำหวานรสสละ ๒ ช้อนโต๊ะ
Hale's Blue Boy Brand's "Sala" flavoured syrup
100 ml milk
นมสดรสจืด ๑๐๐ มิลลิลิตร
นมสดรสจืด ๑๐๐ มิลลิลิตร
100 ml water
น้ำดื่ม ๑๐๐ มิลลิลิตร
น้ำดื่ม ๑๐๐ มิลลิลิตร
2 tablespoons Evaporated Milk
นมระเหยรสจืด ๒ ช้อนโต๊ะ
นมระเหยรสจืด ๒ ช้อนโต๊ะ
Serve 1
These are what you need:-) |
ช่วงหลายวันที่ผ่านมานี้ อากาศร้อนอบอ้าว พาลให้เบื่ออาหารเอามากๆ อยากทานแต่ผลไม้สดแช่เย็น พวกมะม่วงแก้ว แตงโม ส้มจีนลูกเล็ก และดื่มน้ำเย็นๆ อย่างเดียว อยากดับร้อนด้วยเครื่องดื่มต้องห้าม (เพราะมีประวัติแพ้ผลิตภัณฑ์นมและระบบย่อยมีปัญหามากกับการย่อย"นม") อย่าง นมเย็น และบรรดานมๆ ต่างๆ เช่น นมรสเมลอน นมรสกล้วยหอม ฯลฯ ในใจคิดว่าไม่เป็นไร แก้วสองแก้ว โชคดีที่ทานเสร็จแล้วไม่พบปัญหา โล่งอก! สูตรนมเย็นที่ชงทานเองนี้ไม่ยุ่งยากเลย และไม่มีส่วนผสมของนมข้นหวาน ลองชงดูที่บ้านนะคะ ถ้าใจเย็นมีเวลารอได้ ก็ไม่ต้องใส่น้ำแข็ง ชงเสร็จปุ๊บ นำแช่ช่องแช่แข็งให้กลายเป็นเกล็ดหิมะ แล้วตักทาน ก็อร่อยไปอีกแบบหนึ่ง:-)
ผสมน้ำเชื่อมรสที่ชอบกับนมและน้ำลงไปในแก้วยาว
คนส่วนผสมให้เข้ากันจนกลายเป็นสีชมพูอ่อน
เติมน้ำแข็งเกล็ดหรือน้ำแข็งยูนิคก้อนเล็กลงไปให้เกือบเต็มแก้ว
แล้วรินนมระเหยรสจืดลงบนก้อนน้ำแข็งก่อนเสิร์ฟ :-)
คนส่วนผสมให้เข้ากันจนกลายเป็นสีชมพูอ่อน
เติมน้ำแข็งเกล็ดหรือน้ำแข็งยูนิคก้อนเล็กลงไปให้เกือบเต็มแก้ว
แล้วรินนมระเหยรสจืดลงบนก้อนน้ำแข็งก่อนเสิร์ฟ :-)
Easy how to:
In a long water glass, add syrup of your choice, milk and water and stir well until the mixture becoming pastel pink colour. Add in small ice cubes and top with evaporated milk. Serve chill:-)
Note: Some people may also add in a little bit of condensed milk, but not for me, please:-)
Tchin-Tchin!
Tchin-Tchin!
0 comments:
Post a Comment